Ekonomi

 

Erbjudanden24.se

 

 

 

Pension

 

Gå i pension kan kännas lite som en djungel. Det finns en mängd förvaltare och en pensioner som skall falla ut när man går i pension. Det är ganska mycket automatik i detta systemet som tur är och det kommer hem blanketter när det väl är dags i de flesta fall. Det som kan visa sig vara lite bekymmer är då man går i förtida pension. Då gäller det att luska ut vilka pensioner som skall falla ut och som man har rätt till.

Allt detta beror på var man arbetat och vilka avtal man har hört till. Som förtidspensionär måste man söka en del på egen hand för att hitta vilka avtalspensioner man har rätt till och hos vilka förvaltare det ligger

 

Pensionen kan ses som en pyramid där basen på pyramiden är allmän pensionen som alla får som är svenska medborgare och har så varit i 40 år. Den kallas PPM.

Nästa bit upp i pyramiden är avtalspensionen, även kallad tjänstepension. Den betalas in av arbetsgivaren varje år om man arbetar där det finns ett kollektivavtal. Saknas kollektivavtal får man själv förhandla fram detta med sin arbetsgivare. Av dessa bägge kan man själv förvalta en viss del(2,5%) av PPM pension. Det val som man fick göra för ett antal år sedan när detta kom på tapeten.

Avtalspensionen kan man förvalta helt om man vill det. Det kanske viktigaste av allt när det gäller avtalspension är inte att välja exakt rätt förvaltare, det skall dock sägas att det kan vara avgörande om man väljer en förvaltare med höga avgifter vilket kan bli mycket pengar över tid som man ger bort till ex banken. Att vara aktiv så långt det är möjligt ökar naturligtvis möjligheterna att skapa sig en bättre utgångspunkt ekonomiskt när det sedan är dags för pensionen.

Toppen på pyramiden är det egna pensionssparandet. En inte oväsentlig del i framtiden. Om man räknar med att man kommer att få ca 60% av sin nuvarande lön i pension så inser man att det kan vara en god idé att titta på möjligheter att förstärka den om man har många år kvar till pensionen.

 

 

 

Den allmänna pensionen som man kan förvalta själv kan man hitta på PPM.nu där kan man välja och byta fonder som man vill. Ett bra tips här är att titta på fonder med låg förvaltningskostnad och historiskt bra avkastning.

 

Avtalspension/Tjänstepension

 

 

 

 

 

 

 

Privat ekonomi

 

Aktier och fonder>>

I dag är det många som placerar pengar i aktier och kanske främst aktiefonder.

Det är en god idé att så tidigt som möjligt placera pengar i någon form av värdepapper på lite sikt för att kunna ge sig själv lite extra pengar när det är dags att gå i pension.

 

 

Seniorkapital>>

Detta är en bra lösning om man redan är framme vid pensionen men inte sparat något eget i fonder eller andra värdepapper och man upptäcker hur hårt det drabbar ekonomin att gå i pension. Då finns det en lösning om man sitter på ex ett hus eller en bostadsrätt eller fritidshus som är lågt belånat.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Avtalspension/Tjänstepension

 

 

Det finns ett antal förvaltare av avtalspensionsdelen. Vilken förvaltare man har kommer an på vilket avtal man hör till och har hört till under sina verksamma år som arbetstagare. Man kan söka på personnummer på de flesta förvaltares hemsidor.

 

Dessa är några av de vanligaste:

FORA - om du är privatanställd arbetare.

 

KAP-KL - om du arbetar inom kommun och landsting.

 

ITP - om du är privatanställd tjänsteman.

 

PA-KFS - om du arbetar inom kommunalt bolag.

 

SPV - om du arbetar statligt.

 

 

Det är viktigt att vara aktiv och sätta sig in i detta så mycket man kan. Det handlar om ens egen pension och det är mycket pengar som det handlar om i slutändan som man kan vinna på att vara aktiv.

 

 

 

 


 

 


Aktier och fonder

 

  Ett aktiebolag består av aktier. Om en människa startar ett företag så äger han 100% av alla aktier. Om företaget blir tillräckligt framgångsrikt så kan han presentera det för marknaden som då kan köpa aktier i hans företag. Han säljer alltså x antal aktier till den som vill betala och som vill chansa på att företaget kommer fortsätta vara framgångsrikt.

  Många investerar idag i aktier utan att de kanske riktigt förstår detta med aktier och hur det fungerar. Detta görs genom fonder. En fond är en samling med olika företags aktier. Denna fond tar investerares pengar och för dessa pengar köper de andelar i olika företag. En fond kans bestå av olika många aktier och olika inriktning. Detta beroende på om man vill ha hög risk eller låg risk eller mittemellan. Hög risk kan vara i mindre företag som inte är så kända och där man inte vet hur framgångsrikt det företaget kan bli. Här kan man få högra avkastning än om man köper andelar i en fond som köper aktier i större företag eller i räntebärande papper ex. Hög risk kan innebära en större risk att förlora investerade pengar men det bjuder även på att man kan tjäna mer än i ex en fond med låg risk och låg avkastning. 

  För att investera i aktier bör man först ta ställning till om man kan förlora pengarna man investerar. Att investera i enskilda aktier kräver också ett större engagemang från den som investerar. Man behöver välja ett område man vill satsa på, ex energi, skog osv. Sedan titta närmare på olika företag inom den sektor samt sätta sig in i vad företaget gör och förstå hur det sköts och hur det går för företaget.

  För den som inte vill lägga ned så mycket tid på att analysera företag så är fonder ett ypperligt sätt att ändå komma åt avkastningen som de erbjuder. Genom att månadsspara i fonder så minimerar man ganska stor del av riskerna med aktier över tid.

  Ledorden för all investering i aktier och fonder är långsiktighet, ett minimum av tid är 2-5 år, gärna längre.

 


 

 

 


 

Senior Kapital

 

  Senior kapital är ett sätt att kapitalisera på en tillgång man sitter på i form av en villa eller en bostadsrätt. Genom att låna pengar på sin framtida vinst vid försäljning av fastigheten eller bostadsrätten så kan man få loss pengar nu under de aktiva åren av pensionen, då man kanske vill resa eller unna sig en lyxigare tillvaro än den vanliga pensionen annars skulle tillåta.

  Det som är förutsättningen för Senior Kapital är att fastigheten är lågt belånad och att det går att förutse att den vid försäljning kommer att göra en vinst. Det man gör är att lägga upp det som ett banklån med bostaden som säkerhet och så betalar man endast en fördelaktig ränta på lånade pengar.

  Förenklat går det till så att en villa har ett marknadsvärde av 2 miljoner. Den är belånad till 500 000 alltså en framtida vinst på 1,5 miljoner. Det betyder att om man lånar en miljon av sig själv så blir vinsten vid försäljning 500 000 istället. Pengar som man kanske ändå inte kommer kunna utnyttja då pga. ålderskrämpor eller hälsotillstånd. Genom att använda sig av Senior Kapital behöver man inte sälja sin fastighet som man kanske trivs i utan kan få loss kapital att ha roligt för ändå.

  De som förlorar på detta är framtida ev. arvingar men de kanske hellre vill att lever ett bra liv medan man orkar och kan istället för att de får en massa pengar när man är borta. Ett företag som erbjuder denna lösning är Folksam. Deras produkter kring seniorkapital har vunnit priser och är väldigt välrenommerade.

  tyvärr känner inte många till denna fantastiska möjlighet att dryga ut pensionen och förgylla ålderns höst men förhoppningsvis får fler reda på det genom denna sida.

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Pensionsstart.se © 2008 • Privacy Policy • Terms of Use

 

PensionsStart.se